Snelle levering
Veilige betaling
Klantenservice ma-vr / 9u-16:30 : 0495 526 502
Spaarbonus 2,5% - 10%
Geen producten in winkelwagen 0

Wastips: verwijderen van vlekken uit kleding

Categorie: Kledingadvies | Auteur: Lianne | Datum: 18-05-2012

Op internet en in boeken vind je een hele waslijst aan tips om vlekken op kleding te verwijderen. Voor jou hebben we de meest effectieve tips om vlekken op kleding te verwijderen op een rijtje gezet, zodat die hardnekkige vlek op jouw mooie kledingstuk verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Houdt rekening met de volgende punten voordat je de onderstaande wastips uitvoert:

  • Het kan zijn dat het kledingstuk niet gewassen mag worden in een wasmachine.
  • Wanneer je een schoonmaakmiddel wilt gaan gebruiken op een kledingstuk is het aan te raden om dit eerst op een onopvallende plaats op het kledingstuk te testen
  • Vlekken zijn het beste te verwijderen wanneer je direct actie onderneemt, zodat de vlek niet in de kleding trekt.
  • Het toepassen van de onderstaande wastips is op eigen verantwoordelijkheid.

Wastips voor allerlei soorten kledingvlekken

Kauwgom vlekken

Heb je kauwgom in je kleding, smeer er dan flink wat pindakaas op. Vervolgens was je het kledingstuk op normale temperatuur en de kauwgum en pindakaasvlekken zijn verdwenen. Een andere veel voorkomende oplossing is om het kledingstuk een paar uurtjes in de diepvries te leggen. De kauwgum bevriest waardoor je het eenvoudig van het kledingstuk kunt halen.

Rood fruit: rode bessen, aardbeien, kersen

Rode vlekken zijn boosdoeners, gelukkig zijn er handige tips om deze te verwijderen op kleding.
Met citroensap zijn rode vlekken eenvoudig uit kleding te verwijderen.  Let op: was de vlek niet eerst met zeep, want hierdoor krijgen de rode vlekken een blauwe kleur. Maak de rode vlek nat en giet er citroensap overheen. Bij hardnekkige vlekken is het aan te raden, nadat je citroensap eroverheen hebt gedaan, het kledingstuk in de zon te laten drogen.

Rode sauzen: ketchup, tomatensaus, spaghettisaus

Een was tip om rode sauzen vlekken te verwijderen op kleding is door de vlek te wassen op een normaal wasprogramma. Na het wassen laat je het kledingstuk buiten drogen in de zon. De rode vlek op het kledingstuk verdwijnt vanzelf door het zonlicht. Een andere was tip bij een rode vlek op een wit kledingstuk, is de vlek insmeren met tandpasta. Vervolgens het kledingstuk wassen op een normaal wasprogramma.

Bloedvlekken

Bij het verwijderen van bloedvlekken is het goed om te weten dat de vlek uitsluitend behandeld moet worden door koud water. Hoewel heet water in het algemeen beter reinigt dan koud water, mag je bij het verwijderen van een bloedvlek nooit kokend of heet water gebruiken. Door heet water gaat het bloed namelijk stollen en wordt de bloedvlek erg hard. Er zijn verschillende wastips om bloedvlekken te verwijderen. Een veel gebruikte was tip om bloedvlekken uit de kleding te verwijderen is om eerst melk over de vlek heen te gieten en vervolgens op de vlek wrijven met een droge doek. Vervolgens het kledingstuk wassen, want door de melk gaat het kledingstuk stinken. Een andere wastip om bloed vlekken te laten verdwijnen is om het kledingstuk met de bloedvlek in koud water met keukenzout te leggen.

Vetvlekken

Vetvlekken zijn het beste op kleding te verwijderen door deze in te smeren met afwasmiddel en daarna op een normaal wasprogramma wassen. Een andere veel voorkomende was tip om vetvlekken te verwijderen uit de kleding is om de plek te bewerken met citroensap. Dep citroensap op de vlek en vervolgens strooi je zout over de vlek heen. Het vet trekt direct in het zout. Laat het even intrekken en klop daarna het zout eraf.

Grasvlekken

Grasvlekken in kleding is goed te behandelen met Soda. Dit wasmiddel bevat geen bleekmiddel, dus het is niet alleen te gebruiken voor wit wasgoed, maar ook voor bont wasgoed. Vervolgens het kledingstuk wassen met een normaal wasprogramma en de grasvlek verdwijnt als sneeuw voor de zon. Een ander veel voorkomende oplossing voor grasvlekken is de vlek insmeren met groene zeep. Was vervolgens het kledingstuk op een normaal wasprogramma en de grasvlek is verdwenen.

Chocolade vlekken

Chocolade vlekken kunnen op verschillende manieren verwijderd worden. Dep flink wat melk op de chocoladevlek en was het daarna met een normaal wasprogramma in de wasmachine. Een andere eenvoudige oplossing om de chocoladevlek te verwijderen op het kledingstuk is door het onder  heet water te houden. De chocolade smelt dan weg.

Inktvlekken

Er zijn verschillende wastips om inktvlekken te verwijderen op kleding. De meeste inktvlekken kunnen verwijderd worden met melk. Mocht dit niet werken dan is ossegalzeep een goed hulpmiddel. Borstel de ossegalzeep op de inktvlek en laat het vervolgens intrekken. Na enkele minuten kun je het kledingstuk wassen. Een ander middel dat vaker gebruikt wordt bij het verwijderen van een inktvlek op kleding is alcohol. Druppel wat alcohol op de inktvlek, laat het 2 minuten inweken (mag niet droog worden). Wrijf vervolgens met een doekje over de inktvlek. Het is mogelijk dat de inktvlek niet direct verwijderd is, herhaal dit dan nog een keer.

Transpiratiegeur

Als je een wit t-shirt of overhemd meerdere keren gedragen hebt kan het voorkomen dat er een 'vaste' zweetgeur onder de oksel vandaan komt. Doe azijn (1/3 van de fles) bij een emmer met water en laat het kledingstuk vervolgens een lang tijd in het water weken. Was vervolgens het kledingstuk op een normaal wasprogramma. Een andere optie is om azijn in het bakje van de wasverzachter te doen, zodat het azijn bij de laatste spoelbeurt toegevoegd wordt.

Transpiratievlekken

Er zijn verschillende wastips om bij een wit kledingstuk gele vlekken bij de oksels te verwijderen.
Doe een vaatwastablet in een emmer met heet water en laat vervolgens het t-shirt hier een lange tijd in weken. Een andere oplossing is om zuiveringszout op de gele vlek te smeren en het vervolgens uitspoelen in de wasmachine.

Ouderwetse wondermiddeltjes

Vraag oma maar eens voor enkele wastips, gegarandeerd dat ze voor iedere vlek een oplossing heeft.

Ouderwets wondermiddel Ossegalzeep

Ossegalzeep is te gebruiken bij de meest soorten kledingvlekken: gras, modder en vetvlekken.
Zelfs als het oude vlekken zijn krijgt ossegalzeep de vlek verwijderd. Breng voor het wassen ossegalzeep op de vlek aan, even inborstelen en laat het vervolgens enkele minuten intrekken op de vlek. Daarna kun je het kledingstuk wassen op een normaal wasprogramma.

Groene zeep

Groene zeep is te gebruiken bij vele soorten vlekken: grasvlekken, smeervlekken en olie. Smeer de vlek in met de groene zeep en laat dit een lange tijd intrekken. Vervolgens kun je het kledingstuk op een normaal wasprogramma wassen.

Terug naar overzicht